maandag 21 maart 2011

Vergeet het niet!

Hoi iedereen!

Hebben jullie dat nou ook altijd? Je kijk naar je toetsblaadje en je weet honderd procent zeker dat je het antwoord in je schrift hebt gelezen! Juist, je geheugen laat je weer eens in de steek. Maar wat is het geheugen eigenlijk?

Geheugen is het vermogen van een mens (of dier) om informatie te onthouden. Hier gaat het om drie dingen: De opslag, het vasthouden en het terug zoeken van informatie. Door middel van ezelsbruggetjes word het onthouden net iets makkelijker gemaakt.

Je hebt verschillende soorten geheugens:
Zintuiglijk geheugen
Declaratief geheugen
Niet-declaratief geheugen

Kortetermijngeheugen:
Informatie die hier binnenkomt wordt maar voor een korte tijd bewaart. Het is mogelijk om ongveer 7 items te onthouden in dit geheugen, dit kan natuurlijk uitgebreid worden (bijv. door ezelsbruggetjes.

Langetermijngeheugen:
De informatie blijft hier heel lang opgeslagen. Ook vaardigheden (zoals lopen, fietsen) worden hier opgeslagen, vandaar dat je dat nooit vergeet!

Een bijzondere vorm van geheugen is het fotografisch geheugen, zoals het woord al zegt moet je hierbij denken aan een fotocamera die een foto maakt. Dit doen je hersens dan ook, en een tijd later zou je ALLE details nog weten. Zou toch handig zijn, zo'n geheugen hè!

Wil jij jouw fotografisch geheugen testen?! Kijk dan hier: http://bezumie.com/ram/

Technieken op bepaalde dingen beter te onthouden zijn makkelijk toe te passen:

- Herhaal het telkens
- Verbeeld je er een beeld bij
- Breng het in verband met iets dat je al weet
- Zorg dat je gemotiveerd bent voor wat je wilt leren
- Neem regelmatig een pauze en zorg voor afwisseling
- Ontspan je
- Meerdere keren een korte tijd aan het onderwerpen besteden geeft je hersenen meer tijd om de informatie te verwerken. Doe dus niet alles in één lange tijd.
- Slaap goed

Nou, dit was het weer! Ik wens jullie veel succes met de examens of andere toetsen natuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten