dinsdag 29 maart 2011

Muziek

Muziek is al eeuwen oud, het is niet alleen iets wat op een CD staat, muziek is ook zang of een deuntje met een ritme erin. Vroeger waren er nog geen instrumenten zoals we die nu kennen. Een ritme werd gemaakt door met bijvoorbeeld stokjes op een boom te tikken en er bij te gaan zingen. Met de tijd mee werden er instrumenten uitgevonden. Een holle boom werd een klankkast, haren werden de snaren. Door een dierenhuid te spannen en er op te slaan werd het een trommel en ga maar door.

Popmuziek, ofwel populaire muziek, is een verzamelnaam voor veel stijlen in de muziek. Er zijn veel verschillende stijlen, ook wel genres genoemd. Bekende voorbeelden hiervan zijn Jazz, Bleus, Rock ’n Roll, Emo, Metal, Celtic, Country, Classic Rock, Klassieke muziek, Dance, Trance, Hardcore, Punk, House, Hiphop, Tango en nog veel meer.

De muziek van vroeger is heel anders dan de muziek van nu. In 1945 werd muziek luisteren voor iedereen bereikbaar. In de jaren 50 was na de Jazz en Blues muziek de Rock ’n Roll muziek uitgevonden, Chuck Berry en Bo Diddley hadden de Blues omgevormd tot een snellere variant wat de Rock ’n Roll muziek werd. Elvis Presley werd het eerste ‘popidool’, hij gebruikte voor het eerst de televisie om zijn muziek te laten horen. In Engeland kregen muzikanten ook interesse voor Rock ’n Roll en Blues. In de jaren zestig werd The Beatles opgericht, deze band is nog steeds erg bekent. Het ‘zwaartepunt’ van de popmuziek verplaatste zich van Amerika naar Engeland. In Amerika sprak men van een Britse invasie die de Amerikaanse muziek overschaduwde. Er werd veel met de muziek geëxperimenteerd, er werden andere soorten gitaren gebruikt of helemaal andere instrumenten. Het meest werd er gewerkt met een basgitaar, een elektrische gitaar, een drumstel en een piano. De muziek bleef zich ontwikkelen tot de jaren 70 muziek zoals wij het nu noemen.

De muziek werd in die tijd nog op LP’s (langspeelplaten) gebrand en afgespeeld. Op een lp kon voor 20 á 30 minuten aan weerszijde muziek worden gezet, een lp had een diameter van 30 cm, te vergelijken met de lengte van een A4-papiertje. Later kwam de cassette recorder, hierin ging een cassette die een stuk kleiner was dan een lp plaat en daarom ook een stuk aantrekkelijker voor onderweg bijvoorbeeld. Tegenwoordig hebben we cd’s waar meer muziek op kan dan op een lp of cassette recorder.

In de jaren 80 en 90 werden er weer andere stijlen bedacht die bekend werden. Deze muziek wordt nog volop gedraaid op radio Veronica, The 80’s and 90’s hits is hun ‘motto’.

Na 2000 werden er veel pop programma’s in elkaar gezet. Idols, bijvoorbeeld, bracht zangtalenten naar voren die in de hitlijsten gekomen zijn. Ook werden er steeds meer danceparty’s gehouden, in de jaren 80 waren het vaak illegale kleine feestjes, maar ik de jaren 90 werden de feesten steeds groter, na 2000 werden en festivals gehouden voor deze genres.

Door de opkomst van de mp3-spelers en mp4-spelers werden CD’s en LP’s minder verkocht waardoor een groot deel van de inkomsten van bands weg vielen. Ze gingen live-optredens houden wat wederom veel mensen trok. In de jaren 80 waren er over de hele wereld tientallen festivals of optredens, in het heden zijn dat er in alleen Nederland al honderden, denk hierbij aan Lowlands of optredens van bijvoorbeeld Justin Bieber.

Muziek werd steeds digitaler en sommige muziekanten begonnen met muziek maken op de computer. Dit waren vaak liedjes met een harde beat waar goed op gedanst kan worden, deze genre is Dance of Trance genoemd. Het klinkt vaak techno. Ook gingen dj’s muziek van eerder remixen tot nieuwe liedjes die een hardere beat hadden of sneller gingen dan het originele liedje.

Ik heb een hitlijst uit de jaren 50 opgezocht.

 1. Fats Domino - Blueberry Hill
 2. Elvis Presley - Love Me Tender
 3. Doris Day - Que Sera Sera (Whatever Will Be Will Be)
 4. Bill Haley & His Comets - Rock Around The Clock
 5. Bing Crosby & Grace Kelly - True Love
 6. Harry Belafonte - Island In The Sun
 7. Louis Prima - Buona Sera
 8. Billy Vaughn - Sail Along Silvery Moon
 9. Platters - Only You
 10. Buddy Holly - Peggy Sue
 11. Paul Anka - Diana
 12. Caterina Valente - Spiel Noch Einmal Für Mich Habanero
 13. Platters - The Great Pretender
 14. Freddy Quinn - Heimweh (Dort Wo Die Blumen Bluh’n)
 15. Everly Brothers - Bye Bye Love
 16. Vera Lynn - From The Time You Say Goodbye
 17. Amalia Rodrigues - Uma Casa Portugesa
 18. Jo Stafford - Thank You For Calling Goodbye
 19. Pat Boone - Love Letters In The Sand
 20. Frankie Laine - High Noon (Do Not Forsake Me)
 21. Perry Como - Mandolins In The Moonlight
 22. Dorus - Twee Motten
 23. Dean Martin - Memories Are Made Of This
 24. Harry Belafonte - Banana Boat Song (Day-O)
 25. Elvis Presley - Jailhouse Rock
 26. Caterina Valente - Sweetheart, My Darling, Mijn Schat
 27. Les Paul & Mary Ford - Vaya Con Dios
 28. Pat Boone - Bernardine
 29. Dean Martin - That’s Amore
 30. Ames Brothers - Melodie D´Amour
 31. Kingston Trio - Tom Dooley
 32. Donald Jones - Ik Zou Je Het Liefst In Een Doosje Willen Doen
 33. Ella Fitzgerald & Louis Armstrong - Summertime
 34. Everly Brothers - Wake Up Little Susie
 35. Bing Crosby & Andrews Sisters - Don’t Fence Me In
 36. Jules de Corte - Ik Zou Wel Eens Willen Weten
 37. Billie Holiday - Stormy Weather
 38. Joop de Knegt - Ik Sta Op Wacht
 39. Bill Haley & His Comets - See You Later Alligator
 40. Connie Francis - Who’s Sorry Now
 41. Patti Page - The Tennessee Waltz
 42. Nat King Cole - Unforgettable
 43. Frits Rademacher - Loeënde Klokke
 44. Everly Brothers - All I Have To Do Is Dream
 45. Chordettes - Mr. Sandman
 46. Buddy Holly - That’ll Be The Day
 47. Platters - Smoke Gets In Your Eyes
 48. Andy Williams - Hawaiian Wedding Song
 49. Johnnie Ray - Just Walking In The Rain
 50. Annie de Reuver - Kijk Eens In De Poppetjes Van Mijn Ogen

Welke nummers of zangers ken jij nog?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten