dinsdag 15 maart 2011

Hallo iedereen! Melissa hier, ik vervang even iemand! Vandaag heb ik een blog geschreven over het jaar 2012 en heel de scéne erover, enjoy!


Na de tsunami en aardbevingen in Japan vorige donderdag, denken sommige mensen dat het einde van de wereld begonnen is. Het internet staat vol met theorieën over de welbepaalde jaar 2012. Alles begint bij de kalenders van de Maya's, die volgens "believers" ophoudt op 21 december 2012. Maar wat is dar nou allemaal van waar?
Eeuwen geleden voorspelden de Maya's een grote verandering op die datum. Maar een grote verandering betekent niet het "einde". De Maya's rekenende met de kalender, die 'de lange telling' wordt genoemd. Het is eigenlijk heel simpel: Het telt gewoon de dagen sinds een vast beginpunt, dat is 3114 voor Christus. Daarna werd er een periode aangeduid van ongeveer 394 jaar(ook wel 'baktuns' genoemd), dat is eigenlijk een beetje het zelfde als wij een periode aanduiden met een eeuw. Het getal '13' was een belangrijk en heilig getal voor de Maya's en laat de dertiende baktun nu net aflopen op.. 21 december 2012.


De maya's hebben nooit gezegd dat de aarde vernietigd zou worden. Ze hebben zelf nooit gezegd dat er iets ergs staat te gebeuren, op die dag sluiten ze hun kalender gewoon af.


Maar hoe komt het dan dat de mensen het hele verhaal van 2012 blijven geloven? Wel er is een stenen tablet in de jaren 60 teruggevonden, waarop een gebeurtenis die in 2012 zal gebeuren beschreven stond. Het tablet is door de jaren heen erg beschadigd geraakt en niet alles is nog leesbaar. Een archeoloog interpreteerde de laatste woorden op het tablet als 'En hij zal uit de hemel neerdalen', wat sommige mensen verstaan als een 'en er zal een komeet uit de hemel neerdalen'. Maar er zijn ook tabletten gevonden die veel verder in de toekomst liggen, dus waarschijnlijk hadden de maya's het over een god die ging neerdalen.


De Maya's zijn in hun berekeningen qua astronomie en wiskunde haarscherp. Zo hebben ze berekend dat op 21 december 2012 de aarde en de zon op één lijn komen te staan, iets wat slechts één keer om de 25,800 jaar gebeurd, maar dat is ook het enige wat op die dag zal gebeuren.


Er is nog iets toevallig: de dag waarop de vliegtuigen de wtc torens invlogen is 11-9-2001 en als je dat optelt met 10-3-11(de dag van de aardbevingen en tsunami in Japan), dan kom je op 21-12-12. De dag dat de wereld zou vergaan'.Je hoeft dus geen schrik te hebben, want wat velen vergeten is dat de laatste keer dat het einde van de wereld werd aangekondigd er ook niets gebeurde en eigenlijk draait het allemaal rond één misverstand.Tot de volgende!
Veel liefs, Melissa

2 opmerkingen:

  1. Best interessant! Vroeg me eigenlijk altijd al af waarom iedereen dat zei, wist wel dat het iets met maya's te maken had maar verder niet zoveel haha erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen