maandag 11 april 2011

Realistisch tekenen

Hoi iedereen!
Genieten jullie ook zo van dat zonnetje? Lekker met een tijdschrift in de zon zitten! Heerlijk vind ik zelf, helaas word het morgen weer regenachtig. Wat ik zelf ook heel graag doe in het zonnetje is tekenen! Want wat is er nou mooier dan met alleen potlood en papier je fantasieën te verbeelden? Nou ben ik zelf wel fantasierijk maar teken ik liever realistisch. Hierbij moet je denken aan vooral mensen zo precies mogelijk na te tekenen! Dit is heel precies werk en je moet op elk detail letten! Hier een aantal tips:

- Verhoudingen:
Het is belangrijk goed naar de verhoudingen te kijken, zijn de ogen niet te groot of te klein? Zit het haar wel op de goede plek? Je kan het jezelf makkelijker maken door eerst een goed naar het menselijk lichaam te kijken.

Zo kan je het lichaam en 8 gelijke stukken verdelen: 1. Het hoofd t/m net de kin 2. t/m de borsten 3. t/m de navel 4. t/m de heupen 5. t/m de helft van je

heupen naar je knieën. 6. t/m je knieën 7. t/m je kuiten en 8. t/m je tenen. Kijk vooral goed naar plaatjes en oefen verschillende pose's. Let er ook op de armen lang genoeg zijn, deze gaan van je schouders naar het eind van je 5e deel in de tekening.
Als je alleen een gezicht natekent is hier ook een verdeling, zo zitten de ogen precies in het midden van het hoofd, en eindigt je neus weer op de helft daarvan. Teken je iets na van een foto, probeer dan met een potlood de verhoudingen te meten (de ogen zijn 1/2 potlood van elkaar op de foto, dus ook in de tekening).- Schaduwen:
Schaduwen zijn een van dé belangrijkste dingen die je tekening echt laten lijken. Wanneer jij een rondje tekent blijft het een rondje, maar wanneer je er schaduw in tekent word het opeens een 3-dimensionale bol. Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met schaduw, oefen dan eerst bijvoorbeeld op een rondje. De zijkanten gaan naar achter, dus deze worden ook donkerder. D.m.v. hard/zacht te drukken met je potlood kan je donker en licht creëren. Je kan natuurlijk ook verschillende potloden gebruiken.

Bij een gezicht of lichaam is het natuurlijk wel iets lastiger. Bestudeer dan ook eerst goed gezichten, bekijk plaatjes of kijk naar je eigen gezicht. Zo is het bijvoorbeeld dat je ogen verder naar achteren liggen dan het puntje van je neus. Rond je ogen komt er dus meer schaduw.

Schaduw is erg belangrijk, wees dus ook niet bang om plekken donker te maken. Want wanneer je teveel licht houd komt de schaduw alsnog niet tot zijn recht. Wanneer je de schaduwen hebt gemaakt kan je dit altijd uitvegen met een tissue (dus NIET je vinger), dit zorgt voor een mooi egaal verloop en zo zie je niet de potloodstrepen.

-
Wanneer je een foto natekent, hou je dan aan de foto. Kijk goed hoe alles zit en ga absoluut geen dingen zelf bedenken.

Dit was het voor zover! Als jullie het leuk vinden kan ik wel vaker wat posten over tekenen (bijv. tekenen op de computer). Veel succes allemaal! En vergeet niet: Veel oefenen, niet opgeven, dan lukt het uiteindelijk wel!

Groetjes, Marilou

Geen opmerkingen:

Een reactie posten