zaterdag 30 april 2011

natuurfenomenen

Hoi. Ik was daarnet aan het denken over welk onderwerp ik zou schrijven vandaag. En ik kwam op het idee om over natuurfenomenen te schrijven. Natuurfenomenen zijn wonderbaarlijke dingen die op onze wereld gebeuren i.v.m. de natuur dus!

1. De Dode Zee.


Deze ken je vast al hé? Het lijkt hier net alsof deze persoon zit op zijn achterwerk op de grond, maar nee hoor! Deze persoon drijft, zonder te zwemmen dus! Hoe handig!?


2. Een snuifje zout.


Dit ziet er uit alsof het sneeuw of ijs is, maar we denken/zien verkeerd! Het is de grootste zoutvlakte die plaats vind in Zuidwest-Bolivië. Deze plaats is op de rand van de Andes. Het landschap is er één om stil van te worden: een immense witte vlakte zo ver het oog reikt, afgeboord door een desolaat landschap met geisers en vulkanen. Er is zelf een zouthotel, opgetrokken uit gigantische blokken zout!


3. Het noorderlicht.
Dit is gewoon P R A C H T I G. Het noorderlicht kun je vinden in Noord-Scandinavië. Mensen die het hebben gezien omschrijven het als bewegende bogen, stralenbundels of zelf vlammen.
Wist je dat je het Zuiderlicht in Australië kan waarnemen? Eigenlijk best logisch!


4. Rotte eieren?


Ergens in Nieuw-Zeeland is er een enorme geothermische activiteit. Eerst ruik je de geur van rotte eieren. Die geur is afkomstig van de geisers en modderbronnen die er zijn! Hier kun je een duik nemen in water waar het 38-42 graden warm is! Hoezo heerlijk!?


5. Hoezo bliksem?


Deze is echt wonderbaarlijk! Hier zie je een bliksemschicht in vulkanisch as!


6. Parhelium.


Parhelium of bijzon is een cirkel rond de zon. Om deze te zien zijn er enkele voorwaarden:
- de zon moet laag staan
- er moeten losse kleine wolkjes zijn
- ...


7. Middernachtzon.


Dit komt alleen maar voor op de poolcirkels. Van mei tot en met juni gaat de zon daar niet onder. Je hebt dus constant daglicht, misschien niet handig als je wilt uitslapen?


8. Een maanregenboog.


Ook dit heeft enkele voorwaarden:
- de maan moet helder zijn
- de maan moet laag aan de hemel staan
- het moet regenen


9. Supercel.


Dit is een storm die gigantisch is en uren doorgaat! Er gaat dikwijls wind, regen en hagel bij gepaard, natuurlijk ook donder en bliksem.


10. De groene flits.


Deze is erg bekend uit films (vb pirates of the caraïben: at worlds end). Maar hij bestaat echt! Het verschijnt vlak voor de zonsopgang en duurt slechts 2 seconden. Je ziet ze het best aan de kust.


Enkele andere zijn ook nog de zonsverduistering, een lichtpilaar en een lichtende nachtwolk. Natuurlijk bestaan er nog veel meer. Als dit je interesseerd kan je mij altijd mailen (zie hier rechts voor meer info) of een reactie plaatsen!


xox Valerie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten